Hoogsensitiviteit of HSP (Highly Sensitive Person)
Een term die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Het verwijst naar een aangeboren temperamentkenmerk waarbij iemand gevoeliger is voor prikkels uit de omgeving dan gemiddeld. Dit betekent dat HSP-ers sneller overweldigd kunnen raken door bijvoorbeeld harde geluiden, fel licht, sterke geuren, drukke omgevingen, geuren en emotionele situaties. Personen die hoog sensitief zijn ervaren vaak diepgaande emoties, hebben een rijk innerlijk leven en zijn erg empathisch. Zo ben je meestal zorgzaam en bescheiden. Vaak heb je een brede interesse en ben je in staat om onbewust te leren en beschik je over scherpe inzichten. Je houdt je over het algemeen graag bezig met de zin van het leven. Kortom je beschikt over bijzondere gaven en talenten.

Door de fijne fysieke bedrading van het zenuwstelstel heb je een diepe verwerking van al informatie die je binnenkrijgt in je brein. Je neemt vaak subtiele nuances waar. Je hebt daardoor ook meer tijd en rust nodig om alles te verwerken.

Kenmerken van hoogsensitiviteit
HSP is geen stoornis of ziekte, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Naar schatting is 15-20% van de bevolking hoog sensitief. HSP kan soms wel als lastig worden ervaren, omdat overprikkeling kan leiden tot stress, angst en vermoeidheid.

Hoogsensitieve mensen hebben over het algemeen een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn gevoelig voor subtiele signalen uit hun omgeving, hebben een diep emotioneel leven en zijn vaak in staat tot diepe zelfreflectie en zijn erg creatief. Ze kunnen gemakkelijk overweldigd worden door drukte en prikkels en hebben vaak meer tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Een HSP-er kan ook overgevoelig zijn voor licht, geluid, geur en smaak. Dit kan soms leiden tot vermoeidheid, stress en angst. Bovendien hebben HSP-ers vaak een hoog niveau van empathie, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen verplaatsen in de gevoelens van anderen en zich zorgen maken over hun welzijn. Dit maakt tevens dat het creëren van eigen tijd en ruimte – me time & selfcare – er vaak bij in schiet. Door het inlevingsvermogen raken ze vaak weg bij hun eigen essentie met lichamelijke en mentale klachten tot gevolg.

Uitdagingen en voordelen van hoog sensitiviteit
Hoogsensitiviteit kan zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen. Aan de ene kant hebben HSP-ers een uniek vermogen om subtiliteiten in hun omgeving op te merken en diep te voelen. Dit kan bijdragen aan creativiteit, empathie en ontwikkelen van een sterke intuïtie. Ze zijn vaak in staat om op een dieper niveau verbinding te maken met anderen.

Aan de andere kant kan hoog sensitiviteit ook uitdagend zijn. HSP-ers kunnen zich snel overweldigd voelen door over stimulatie en hebben vaak meer tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Dit kan leiden tot vermoeidheid en stress. Bovendien kan hoog sensitiviteit leiden tot gevoeligheid voor kritiek, conflict en negatieve emoties.

Mensen met HSP hebben vaak een diepgaande innerlijke belevingswereld en zijn meer geneigd tot zelfreflectie, creativiteit en empathie. Ze zijn vaak gevoeliger voor nuances in communicatie en stemmingen van anderen en hebben vaak meer tijd nodig om te herstellen na overprikkeling.

Bron: HSP Chakra massage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.