Wat zijn Chakra’s?

Het woord “chakra” is afkomstig uit het Sanskriet en betekent “wiel” of “schijf”. Er zijn zeven belangrijke chakra’s zijn die zich bevinden langs het centrale kanaal van het lichaam, vanaf de basis van de ruggengraat tot aan de kruin van het hoofd. Elke chakra wordt geassocieerd met specifieke eigenschappen, kenmerken en aspecten van bewustzijn.

De lichaamsenergie doordringt ons fysisch lichaam via de nadi’s. Dit zijn de energiekanalen die elkaar kruisen in de energiecentra – de chakra’s. De chakra’s zijn op hun beurt weer verbonden met de aura’s. De chakra’s bevinden zich echter in het lichaam, in tegenstelling tot de aura lagen.

Wat is de functie van een Chakra?

De Chakra’s hebben 3 belangrijke functies;

 1. Zij voorzien elke laag van de aura en dus ook het fysieke lichaam van levenskracht.
 2. Zij bewerkstellingen de ontwikkeling van verschillende aspecten van zelfbewustzijn. Elke chakra staat in verband met een specifieke psychologische functie.
 3. Zij zorgen voor de doorstroming van energie tussen de verschillende niveaus van de aura.

Chakra’s zien eruit als een soort energetische trechters* die draaien als een wiel. Via deze centra absorberen wij energie uit het universum, zowel aardse als kosmische energie. We gebruiken die energie voor onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele processen. (*de wortel- en kruin chakra zijn als trechters die naar boven en naar onderen wijzen. De andere chakra’s zijn wielen die naar voren en naar achteren wijzen.)

Bekijk een chakra als een ronddraaiend veld van bio-energetische activiteit dat door de belangrijkste zenuwknopen van de ruggengraat stroomt. Een moderne visie is dat een chakra een energieknooppunt is, dat energie ontvangen, doorstroomt, transformeert en afgeeft. Een chakra kan je voorstellen als een filtersysteem, een energiecentrum waar tal van energiekanalen in uitmonden om daar uiteindelijk de energie te filteren en terug uit te stralen.

De 7 hoofdchakra’s hebben hun plaats in het fysieke lichaam in die gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen ze hun energie. Elke chakra bestaat uit 2 delen: aan de voorkant van het lichaam draait een wiel en aan de achterkant draait zijn tegenhanger. Samen vormen zijn 1 chakra. Het is belangrijk dat de voor- en achterkant van een chakra met elkaar in balans zijn.

De voorkant van de chakra staat voor wat jij uitstraalt naar de wereld, hoe je naar iets kijkt. De achterkant van de chakra staat voor hoe je naar jezelf kijkt.

7 hoofdchakra’s

 • Basis chakra/ wortel chakra – I do – bevindt zich in de bekkenbodem, de kleur is rood en het is het aarde element. De kernwoorden van het chakra zijn: vertrouwen, aarding, veiligheid, materie, manifestatie. Het chakra is verbonden met de eierstokken/ testikels.
 • Sacraal chakra – I feel – bevindt zich onder de navel, de kleur is oranje en het is het water element. De kernwoorden van het chakra zijn: genieten, ontvangen, vrouwelijkheid, dromen, intenties, intuïtie, seksualiteit, zielsverlangen. Het chakra is verbonden met de bijnieren (hormoonproductie).
 • Zonnevlecht chakra – I do – bevindt zich tussen de navel en borstbeen, de kleur is geel en is het vuur element. Kernwoorden van het chakra zijn: acceptatie, wilskracht, verbinding met alles wat rond je is (ecologie) & charisma. Alle invloeden van buiten komen via de zonnevlecht je lichaam binnen. Het chakra is verbonden met de pancreas (alvleesklier, ondersteund de spijsvertering).
 • Hart chakra – I love – bevindt zich in de borstkas, de kleur van het chakra is groen en is het lucht element. De kernwoorden van dit chakra zijn: gevoelens, (zelf-)liefde, behoeftes en verlangens, grenzen stellen. Het hart chakra is het centrum van de chakra’s, het verbindt de onderste 3 en de bovenste 3 chakra’s met elkaar. Het hartchakra is verbonden met de Thymus (en zorgt voor ons afweersysteem).
 • Keel chakra – I speak – bevindt zich in het keelgebied, de kleur van het chakra is lichtblauw en het element is ether (een onzichtbaar element). De kernwoorden van het chakra zijn, communicatie, grenzen stellen, creativiteit, uitspreken, spirituele expressie, ik-zijn uiten, verbinding/ toegang met je innerlijke bron. Het keelchakra is verbonden met de schildklier (en maakt een hormoon aan die de stofwisseling regelt).
 • 3e oog chakra – I see – bevindt zicht tussen de wenkbrauwen, de kleur van het chakra is indigo. De kernwoorden van het chakra zijn, inzichten, nieuwe ideeën, reis naar binnen, intuïtie, paranormale gaven. (Helderzien, voelen, horen, weten). Het chakra is verbonden met de hypofyse (De hypofyse heeft de grootte van een erwt en stuurt de werking van een aantal hormoonproducerende klieren aan zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen.)
 • Kruin chakra – I understand – bevindt zich bovenop het hoofd, de kleur van het chakra is violet/wit en is de kosmische verbinding met het universele witte licht. De energie vanuit de bron. Het chakra is verbonden met de pijnappelklier (De pijnappelklier is een klier en hoort daarom tot het endocriene systeem omdat het hormonen en neurotransmitters afscheidt: het hormoon melatonine.)
 • 8e Chakra – Zielester – 

Chakra’s vormen een essentieel onderdeel in ons lichaam. Alles is energie, en samen met de aura wordt ons lichaam van energie voorzien. Wanneer deze in balans zijn ervaren we flow en worden je talenten optimaal ingezet om jouw mooiste leven te leven.

Bron: Chakra & Aura healing – Centrum voor avondonderwijs & Integrated Energy Therapy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.